Sağlık

Kızılay Başkanı: Kan stokları minimum seviyeye yakın

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Çapa Kan Bağışı Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Kınık, Kızılay için düzenlenen ‘Kan Dostumuz Olun Bu Kış Umut Olun’ kampanyası hakkında istatistikler, gereksinimler ve bilgiler verdi.

“Daha fazla trombosite ihtiyacımız var”

Mevcut kan stoğu durumu hakkında da konuşan Kınık, şunları söyledi:

“Kızılay kan stoklarının asgari seviyenin altında değil, o seviyeye yakın olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla asgari seviyenin altına düşmemek için daha duyarlı ve en kötü şartlara karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Şu anda, Hiçbir hastamız kan sıkıntısından dolayı sıkıntı yaşamıyor ama zorlanmasın, kötü şartlarla karşı karşıya kalmasın.Vatandaşlarımızın hazır olması için kan bağışına bekliyoruz.”

“Tüm kan gruplarına kan bağışında bulunabilenler kilit rol oynuyor”

“Tam kan olarak aldığımız bağışı üç farklı bileşene ayırıyoruz. Bunlar eritrosit, trombosit ve plazma. Trombosit ömrü 5 gün ile sınırlı bir bileşen olduğu için özellikle trombositlere ihtiyacımız var. Hızlı bir şekilde toplanıp hastaya nakledilmesi gerekiyor. ■Özellikle hemorajik hastalarda trombopeni olan kanserli vatandaşlarımızda.(kanda trombosit sayısı düşük) durumunda acil bir durumda nakletmemiz gerekebilmektedir.Aferez yani damardan ayrıştırma yoluyla aldığımız bir bileşendir. Kanın bileşenlere dönüştürülmesi Trombosit donörlerimiz için aferez de açığız.Ayrıca seçilmiş kan kümeleri daha fazla zorluğa neden olur.Özellikle Rh negatif olanlar en değerli 0 Rh negatif gibi tüm kan kümelerine kan bağışlayabilenler kilit rol oynar. Acil durumlarda bu kan kümeleri ekstra hayat kurtarıcı oluyor. Bu kan kümelerine sahip vatandaşlarımızın da duyarlılık gösterip bağışta bulunmalarını talep ediyoruz.”

“Stoklar 50 binin üzerinde olmalı”

Türkiye’nin yılda 3 milyon ünite kan bağışına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kınık, şöyle devam etti:

“Hastanelerimizin yaklaşık 1200’ü bileşen olarak 4,5-5 milyon hastaya kan bağışı ulaştırıyor. Kızılay olarak Türkiye genelinde 300 noktada bağış topluyoruz. Günde yaklaşık 8-9 bin ünite ihtiyacı karşılarken, Harika durumlar, afetler ve anlık ihtiyaç fazlası için kan bankalarında stok bulundurun.Bu stokların 50 binin üzerinde olması gerekir ve 100 bin mümin sayısıdır.Bu stoklar 50’nin altına düşünce kampanyalarımıza ve davetlerimize yük bineriz. Kış döneminde, yaz tatillerinde, ramazan ayında ve özellikle covid, grip gibi enfeksiyonların arttığı dönemlerde bağışlarımızda azalma eğilimi var.Şu anda böyle bir kampanya dönemindeyiz, başta halkımız olmak üzere vatandaşlarımızı davet ediyoruz. sistematik kan bağışçıları.Yine de söylediğimiz gibi kanın acil bir ihtiyaç olmadığını, her zaman bir ihtiyaç olduğunu vatandaşlarımızın bilmesini istiyoruz.Çünkü son kullanma tarihi var,eritrosit 42 gün,trombositler 24 saat canlı. r 5 gün. Belli bir süre içerisinde kanı alıp hastaya transfer etmemiz gerekiyor. Kan uzun süre saklanabilen bir element değildir. Kışa ve Ramazan ayına yaklaşıyoruz ve özellikle düzenli bağışçılarımızı davet ediyoruz.”

 

habererfelek.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu