Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ‘hac kaydı’ açıkladı
Erbaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:
İsveç’te Kuran’ın yakılması kabul edilemez. Şiddetle kınıyoruz. Bir kutsal kitaba yapılan her baskın bizi incitir. Hele devletin izniyle yapılması kabul edilemez. Tepkimiz bile küçük. Hain saldırı nedeniyle Müslümanlar tepki göstermelidir. Tepkimizi en üst düzeyde gösterdik.
“İsveç’te çirkinlik işlenen her yerde Kuran okunacak”
Dün sabah 90 bin camimizde sabah namazı toplantısı yaptık. Herkesi Kuran okumaya davet ettik. dualarımızı yaptık. İnşallah bu konuyu uluslararası boyuta taşıyacağız. Diyanet İşleri Başkanları ile online toplantı yapıp tepkimizi geri koyacağız. Başvurular mahkemelere yapılacak ve temsilcilere yazı yazılacaktır.
İsveç’te mekruh yapılan yerde Kur’an-ı Kerim okunacak. İsveç yemekleri sağlanacaktır. Açıklama yaparak saygımızı göstereceğiz. Bunu meraka çevirmeliyiz. Bu bir kötülük. Bunu iyiye çevirmek bizim işimiz.
hac görevi
2020 yılında kura çekenler bu hac döneminde tekrar çekilişe katılmadan hacca gidebilecekler. 37.770 kişi gidebildi. Bazıları 65 yaşında takılıp kaldıkları için gidemediler. 65 yaş sınırı artık kaldırıldı. Aşılarını yaptıranlar bu yıl hac görevini yapabilecekler.
Bu yıl hacca gitmek isteyen herkesi göndereceğiz.
Başvurular nasıl yapılacak?
Önceki yıllarda kayıt yaptıranların kayıtlarını yeniledik. Yeni kayıt olmak isteyenler 5 Ocak prestijiyle e-Devlet üzerinden kayıt yaptırdı.
“Süreyi 31 Ocak’a kadar uzattık”
26 Ocak’ta sona ermesi planlanan başvuru süreci, yoğun talep nedeniyle 31 Ocak’a kadar uzatıldı.
Çarşamba günü ara bakanlık hac ve umre meclisimizi topluyoruz. Hac ile ilgili konularımızı konuşacağız ve çekiliş tarihini belirleyeceğiz.
Tamamen bize özel bir çekiliş sistemi uyguluyoruz. En adil sistem olarak çekiliş sistemini uyguluyoruz.
“10 yıl önce kayıt yaptıran 100 kez çekilişe katılıyor”
Bu uygulama ile 10 yıl önce kayıt yaptıran vatandaşlarımız bu yıl 100 kez çekilişe katılıyor. Bu nedenle önceden başvuranların kura çekme olasılığı çok daha yüksektir.
Hac için başvuran vatandaşların bekleme yaş ortalaması şu anda 57’dir. Bu, başvurulara göre değişebilir.
Ülkelerin kotaları nasıl belirleniyor?
Şu anda yaklaşık 3 milyon kişi hacca gidebiliyor. Hac yolculuğunun zor olduğunu biliyoruz. Bunu nasıl kolaylaştırabiliriz ve imkanları nasıl genişletebiliriz üzerine tartışmalar devam ediyor.
Bu yıl yaklaşık 2 buçuk milyon başvuru bekliyoruz. Bütün bu insanları hacca götürmek mümkün değildir. Suudi Arabistan’da tesis genişletme çalışmaları devam ediyor.
450 sağlık çalışanının çalıştığı 120 yataklı bir hastanemiz var. Hastane Hac ve Umre sırasında hizmet vermektedir. Bizden başka bu ölçekte hizmet veren başka ülke yok. Türkiye olarak sağlık konusunda da Suudi Arabistan’a güveniyoruz. Onların da teşekkürlerini alıyoruz.
Arafat’ta bir sahra hastanesi yapmayı planlıyoruz. Arafat’a gelemeyenleri ambulanslarla getirip orada yatırıp görevini yapmasını planlıyoruz.
Detaylar geliyor…