Yaşam

‘Salda Gölü sahilindeki kararma yayılıyor’ iddiası

Burdur’un Yeşilova ilçesinde turkuaz rengi ve bembeyaz kumsallarıyla dikkat çeken Salda Gölü’nün bembeyaz kumsallarının giderek karardığı ve bu kararların yayıldığı iddia edildi.

iddia sahibi ise Türkiye Doğayı Savunma Derneği bilimsel danışmanı Dr. Erol Kesici…

“Beyaz karnabahar görünümü alıyor”

Sahili beyazlatan manyezit mineralinin milyonlarca yıl önce çökeltilerden oluşan mineral olduğuna dikkati çeken Kesici, şunları kaydetti: “Bu özellik, Türkiye’de öncelikle Salda Gölü’nde ve Van Gölü’nde su yüzeyinde ve içinde meydana gelen doğal biyomineralizasyon reaksiyonlarıdır. Bunlar yüzeye çıktıklarında daha çok beyaz karnabahar gibi görünürler. Hayattalar. Karbondioksitin emilmesini sağladıkları için küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunurlar. Sektördeki kullanım alanları çok yaygın.”söz konusu.

‘Karartma istilacısı’

Kararmanın yayıldığını söyleyen Kesici, şunları söyledi: “Bu konuda en son eylül ayında uyarıda bulunmuştuk ve kesintilerin görüntülerini paylaşmıştık. Son görüntülerde karartmanın devam ettiği ve giderek arttığı görülüyor. Salda Gölü çevresi ile birlikte korunmadığı takdirde bu karartmaların kademeli olarak artacağını belirtmiştik. artar ve öyledir. Bu kararma istilacıdır, her yere yayılabilir.”uyardı.

Yaşayan beyaz kum tepeleri ölüyor

Kesici, göldeki beyaz adacıklar ve kumulların, gölün turkuaz renginin ve içindeki çok az sayıdaki canlının tehlikede olduğunu söyledi. “Bunun tek sebebi Salda Gölü ve çevresinin çok yoğun insan baskısı altında olması ve gölde milyonlarca yıl önce devam eden doğal döngünün giderek bozulmasıdır. Bu kararmalar canlı organizmalar olan hidromanyezitlerin ölmesi anlamına gelmektedir. beyaz kum tepelerini oluşturur.”söz konusu.

‘Çok kırılgan, narin bir göl’

Kesici, Salda Gölü’ne girilmemesi ve uzaktan izleme ile yetinilmesi çağrısını her zaman yaptıklarını ifade etti. Salda Gölü’nün toprağının, ekolojik evrim ve yaşam için en uygun gezegen olduğu bildirilen Mars’ın toprağına benzediği belirtiliyor. Hassas ve kırılgan dokuya sahip ender bölgelerden biridir. “Doğası gereği suyunu tahliye edemeyen ve su kalitesi açısından oldukça kırılgan olan Salda Gölü’ndeki endemik canlılar da tehlikede.”dedi.

‘Bu görüntüler acıtıyor’

Salda Gölü Savunma Derneği Başkanı Osman Şakar, kararları bu yıl gölde suların çekilmeye başlamasının ardından gördüklerini söyledi. “Son günlerde bu siyahlıklar ve kararmalar tekrar görülmeye başlandı. Gölün doğusundaki Karaoluk bölgesinde ve güneydoğusunda belediye halk plajının bulunduğu bölgelerde görüntüleri çektik. Salda Gölü eşsiz bir göl. Bu tür görüntüleri görmek bizleri hem üzüyor hem de endişelendiriyor.Salda Gölün ekolojik yapısı ve çevresindeki endemik türler korunmalı.”söz konusu.

Yağış nedeniyle ıslak görünüm

Yeşilova Kaymakamı Fazilet Yenisoy, beyaz kum tepeciklerinde kararma meydana geldiği tezlerine ilişkin standart görüntü çekilerek basına servis edildiğini söyledi.

Yenisoy, özellikle mayıs ayında toprağın nemli bir görünüme sahip olduğunu ve mevcut toprak yağış ve neminin bu aylarda oluştuğunu belirterek, “Yılda iki kez basına veriliyor ve artık normal hale geldi. Valilik ve kaymakamlık olarak tüm tedbirler had safhaya getirildi. Salda’da olağanüstü bir durum yok. Çevrede herhangi bir kirlilik ya da insan baskısı olmadı. son 4 yıl.”söz konusu.

ayak basmak bile yasak

Koruma altına alınmadan önce insanların araçlarla Salda Gölü’ne girip, araçlarını yıkadığını söyleyen Yenisoy. “Şu anda gölün büyük bölümünde özellikle Beyaz Adalar’da artık insanların kuma bile ayak basmasına izin verilmiyor. Beyaz Adalar dumansız-egzozsuz hava sahası. Aynı zamanda korunaklı alanlar var. göle girilmesi yasak olan yerler.Kontrol alanlarında sadece göle girilebiliyor.Göle sadece halk plajından girilebiliyor.Sal üzerinde.Her zamankinden daha korunaklı.Sayın Valimiz özellikle bu konuda hassas. bu konu.”dedi.

Uluslararası bilim merkezi kuruluyor

Kaymakam Fazilet Yenisoy, Salda Gölü’nün toprak yapısının Mars’taki yapıyla birebir aynı olduğunu belirterek, NASA’nın da yer alacağı bölgede bilimsel araştırma laboratuvarı kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Bilim merkezi kurulması ile ilgili bir çalışma yapıldı. Sadece Türkiye’de değil dünyada da ortak bir çalışma olacak. Gerekli çalışmalar devam ediyor. Mars’a benzerliği nedeniyle yapılacak çalışmaların fizibilite çalışmaları yapılıyor. orada yapılan aslında burada kuruluyor.”söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu